Cégünkről
Szolgáltatások
Referenciák
Kapcsolat
Év homlokzata
Pályázataink

nagymaros_csoport.jpg


Egy elismerés margójára

A hír: A HÓD Kft. által felújított zebegényi templomé lett az év homlokzata 2011 évben.

A tények: A Baumit Kft. nyolcadik éve hirdeti meg az „Év homlokzata" pályázatot, amelyen 5 kategóriában, a legszínvonalasabb magyarországi homlokzat felújításokkal lehet indulni. E pályázaton vettünk részt a zebegényi Havas Boldogasszony templom két éve elvégzett homlokzat felújításával. A felújítást, és a pályázatot jegyző team:

Csóka Árpád tervező, a pályázat beadója, egyben a templom teljes felújítására életre hívott „Kós Károly templom" alapítvány alapítója, elnöke.

Fábián Dénes képzőművész, a Kós Károly megálmodta homlokzatvakolati díszítés megvalósítója.

HÓD Kft., a pályázat anyagának részbeni adatszolgáltatója, a templom teljes külső felújításának (homlokzat, tetőhéjazat, templom körüli vízelvezető rendszer) kivitelezője.

A kategóriák több mint 200 pályázata közül a 11 tagú, független, nagyobb részt Kossuth és Ybl díjas építészekből álló szakmai zsűri műemlék kategóriában a mi pályázatunkat emelte pajzsra. A díj átadására 2012 áprilisában a budapesti Millenáris Parkban, egy rendkívül színvonalas, 500 fő részvételével megrendezett díjátadó gála keretében került sor. A különböző kategóriagyőztes épületeket a díj átadásakor a szakmai zsűri megjelent neves tagjai személyesen méltatták. Részlet Radványi György DLA, Ybl díjas építész, egyetemi docens méltatásából:

„A műemlék kategóriában érkezett, értékes pályamunkák között, amint feltűnt a Zebegényi Római Katolikus templom pályázati anyaga, a zsűri döntése egyöntetűen egyértelmű volt. ... Hála és köszönet az ügyet felkaroló Kós Károly Templom Alapítvány életre hívóinak kitartó munkálkodásukért, minden közreműködő áldozatvállalásáért, a körültekintő tervezői, művészi munkáért, a ritka gondossággal készült kivitelért. Rendkívüli példa, amit a korszakalkotó mester zebegényi örökségéért tettek. Fantasztikus elégtétel az alkotónak, fantasztikus élmény mindannyiunknak!"

Gondolatok fenti tényekhez: Szinte megalakulásunk óta viseljük magunkon a bélyeget: „jók, de drágák". Se szeri, se száma a környezetünkben alapított, majd éveken belül nyom nélkül eltűnt „rossz és drága", valamint „jó és olcsó" minősítésű cégeknek. De talán nem véletlen, hogy közel-távol alig ismerünk még egy olyan magánvállalkozást, amelyik 3 évtizede alakult (jövőre leszünk 30 évesek), folyamatos működése során számos helyen letette a névjegyét (mostani elismerésünk mellett ugyanezen templom tető felújítási munkáival 2009-ben III. helyezettek lettünk a Tondach „Év tetője" pályázatán, a váci Fehérek Temploma teljes külső felújítását pedig a szakma a 2007. év legjobb műemlékfelújítási munkái közé sorolta), - és nem tűnt el a magyar gazdaság zűrös süllyesztőjében. Ellenkezőleg, él, változatlanul alkot, és rendkívül szívós, kemény munka árán ugyan, de köszöni - jól van. Talán nem véletlen - mondom, - mert a több évtizedes talpon maradásnak, a piacon lévő intenzív jelenlétnek, és a színvonalas munkavégzésnek a „jó, de drága" minősítés második jelzője az ára. Egyszerű földi halandó el nem tudja képzelni, egy minőségi kivitelezésre törekvő, évről évre pozitív mérleget produkáló, hosszútávra tervező építőipari cégnek milyen magas (tehát „drága") rezsióradíj szükségeltetik ahhoz, hogy ne veszteséget termeljen. A szakmunkás gárda mellett milyen komoly irodai adminisztrációs hátteret, „improduktív", nem termelő műszaki teamet (ügyvezető, főiskolai vagy egyetemi végzettségű felelős műszaki vezető, építésvezető, költségvetés író) kell fenntartania ahhoz, hogy komolyabb nagyságrendű munkáknál egyáltalán szóba álljanak vele. Milyen borzalmas, és az aberráció határát súroló élőmunka igényre van szüksége a cégnek, amíg egy egyszerű, mezei 50-100 milliós közbeszerzés pályázati anyagát elkészíti, a kivitelezés folyamán azt „leadminisztrálja", és a munka végén a projekt papírmunkáit lezárja.

Nem titok, hogy jelentősebb munkáinknál régi, megbízható, precíz alvállalkozókkal dolgozunk együtt, lehetőség szerint a helyi ács, asztalos, kőműves, festő, gépész, villanyszerelő csapatokat munkához juttatva. Így munkánk elismerésének mindenképp Ők is kovácsai. Nem titok, hogy nem vagyunk hibátlanok, de törekvésünk az olykor óhatatlanul előforduló kivitelezési hibák kijavítására megkérdőjelezhetetlen.

Tudjuk, naivság azt hinni, hogy a fent elmondottakat környezetünkben mindenki így látja. De talán túlmutat naivitásunk határán, hogy mi magunk - mind az öt, immáron 40 éve barát tulajdonos - úgy gondoljuk: zavaros, „gazdaságkóros" világunkban lehet némi példaértéke annak, hogy pályánkat a „vállalkozz tisztességesen" elvnek alárendelve egy emberöltőn keresztül megélhetéshez jutottunk, és 3 évtizedes szakmai tevékenységünkre visszatekintve nem biztos, hogy a futottak még kategóriában.

Heininger Ferenc

HÓD Kft. ügyvezető

 

© 2010. Hód Építőipari Kft.
FőoldalKapcsolatÉszrevételek