Cégünkről
Szolgáltatások
Referenciák
Kapcsolat
Év homlokzata
Pályázataink

nagymaros_csoport.jpg


Nagymaros Város Önkormányzatának havonta megjelenő augusztusi számában jelent meg az alábbi cikk:

 

Megújult Zebegény 100 éves temploma

Újabb nívós műemlék felújításon túl a HÓD Kft.

Büszke lehet Zebegény agilis, lokálpatrióta polgáraira. Ők nem kisebb dolgot vettek a fejükbe, mint hogy a község szimbólumának számító, Kós Károly tervezte templomot építésének idén esedékes 100 éves évfordulójára teljes eredeti pompájában felújítják. Tervük végrehajtásához alapítványt gründoltak, és Kapás László plébános atya, valamint Csóka Árpád építészmérnök vezetésével nekiláttak az évtizedre való munkának.

A jelentős gyógyító beavatkozás több lépcsőben került megvalósításra. Elsőként - mivel a templom vizenyős, feltöltéses területen épült - az átnedvesedett főfalakon szükségeltetett elvégezni az állagjavító beavatkozást. Ez 2002-ben szilikonemulziós, injektálásos technológia alkalmazásával, és a belső átnedvesedett vakolat 1,5 m-es sávban történő leverésével, új, légpórusos vakolatréteg felhordásával történt meg.

A következő lépés kivitelezésében cégünknek, a nagymarosi HÓD Kft-nek már volt szerencséje aktívan is közreműködni. A templom teljes tetőhéjazatának felújítása az elöregedett lemezpalafedés hibái miatt már halaszthatatlan volt. A kivitelezés Csóka Árpád tervei alapján 2007-ben vette kezdetét. Cégünk Maurer János, és Gratzál Mihály vezetésével a 100 éves tetőszerkezet elöregedett elemeit kicserélte, a teljes tetőhéjazatot pedig antikolt hódfarkú cseréppel új ruhába csomagolta. Egyúttal veretes vörösréz bádogos szerkezettel ékesítette a műemléképületet. A 30 m magasban lévő toronysisak felújítását cégünk egy ismert, ám országszerte meglehetősen ritkán alkalmazott technológiával oldotta meg: daruval egészben leemeltettük a régi sisakot, a templomfal tövében felépítettük az eredetivel teljesen megegyező új toronysüveget, és ismét daruval helyére emeltük a 6 tonnás sisakszerkezetet. A tetőhéjazat és a sisak cserépfedésének kivitelezéséért a HÓD Kft a Tondach Magyarország Zrt. „Évszázad tetője 2008" pályázatán műemlék kategóriában a III. díjat nyerte el.

A templom megújulásának következő lépése során a főoltár mögötti három nagyméretű színes üvegablak teljes restaurálása, és külső védőüvegezése készült el 2008-ban.

Az idei évben végül elérkezett a műemléktemplom teljes megújulásának utolsó fázisa, amely egyszerre jelentett komoly beavatkozást föld alatt, és föld felett. Szintén Csóka Árpád tervei alapján, és szintén a HÓD Kft kivitelezésében került sorra a templomfal külső kerületének talajszint alatti drénezése, valamint a teljes külső homlokzatfelújítás. Előbbinél a főfalak tövében 1.7 m mélységig kiemelésre került a meglévő talajréteg. A földárok aljába beépített dréncső rendszer, a földalatti falszakaszra felhelyezett felületszivárgó domborlemez, valamint a visszatöltött 50 köbméternyi kulékavics hivatott együttesen biztosítani a földalatti falfelület átszellőztetését, és a gyors talajnedvesség elvezetést.

A homlokzatfelújítás volt kétségkívül a teljes felújítási folyamat leglátványosabb része. Annál is inkább, mert ezúton végre mindenki számára láthatóvá vált az eredeti Kós Károly terveken még szereplő, ám a későbbiekben soha meg nem valósuló főhomlokzati díszítés. A tagolt templomhomlokzat beállványozása, a régi vakolatréteg teljes leverése, az új vakolatrendszer és homlokzatfesték szakszerű felhordása nem volt egyszerű az idei rendkívül csapadékos április-májusban. Izgalmas, egyben érdekes feladat volt Fábián Dénes képzőművész úr, a mélyített homlokzati vakolatrelief aranykezű kivitelezője számára a napi betevő friss, 1 napos vakolatot biztosítani 10 napon keresztül a négyzethálóra felosztott főhomlokzaton. (E speciális technológia, a vakolatból kikapart díszítés - a vakolatrelief - csak 1 napos vakolaton kivitelezhető, a friss vakolat túl puha, az idősebb túl kemény.)

A mű végül elkészült, és a Kós Károly megálmodta templom ékszerdobozként áll ismét Zebegény főterén. A templom újjászentelésére, centenáriumi püspöki szentmise keretében 2010. augusztus 1-n került sor. Köszönhetően a nagyvonalú támogatóknak, a Kós Károly Templom Közhasznú Alapítványnak, és Zebegény község lelkes lakóinak. Áldásos tevékenységük váljék Isten dicsőségére!

 

Heininger Ferenc

a HÓD Kft. ügyvezetője

 

(A templomfelújítás folyamatáról számos érdekes fényképfelvétel látható a www.hod.hu honlapon.)

 

© 2010. Hód Építőipari Kft.
FőoldalKapcsolatÉszrevételek